Güvenlik Kamera Kurulumu [Anlatım]

03.11.2012 21:46

 Merhaba arkadaşlar, 


Bir çok kişinin merak etmiş olduğu güvenlik kamera kurulumu hakkın da internet de tam anlamı ile yazılı makale yok. Bu yüzden kendimce böyle bir yazıyı yazmak da uygun gördüm. 
Öncelikle dışarıdan çok karmaşık da görünse, aslın da güvenlik kamera kurulumu oldukça basit birişlemdir

Tatmin edici bir görüntü almak için dikkat edilmesi gereken hususlar vardır; 

- Kablonun Kalitesi; Görüntüyü net bir şekil de, pürüzsüz alabilmeniz için kaliteli kablo kullanmanız gerekmektedir. 
- BNC Konnektör; Düzgün bir şekil de görüntü alabilmeniz için kaliteli BNC konnektör kullanmanız gerekmektedir. 
- En önemlisi ise, işçiliktir. Kabloların düzgün bir şekil de izole edilmesi gerekmektedir. 

Şimdi güvenlik kamera kurulumu aşamasın da kullanacağımız aparatları tanıyalım; 

Kamera 
 

Resimde görünen, gece görüşlü bir kameradır. Tabii bir çok çeşit kamera vardır, burada amaç sadece kullanacağımız aparatları görmek ve tanımakdır. 

BNC Konnektör 
 
BNC Konnektör bağlantısı yaparken, Saatçi Tornavidası gerekmektedir. Şuan da benim kullandığım BNC de yıldız vida bulunmaktadır. Sizin kullanacağınız BNC de düz vida olabilir. 

Enerji Soketi 
 
Enerji soketin de "+" ile "-" renk ile belirtilmiştir. Kesik, kesik çizgi olan kablo "+" Uçtur. Diğer kablo da"-" Uçtur Resim de görünen ise tek bir beyaz çizgi, buda aynı şekilde "+" Uçtur 

Kablo 
 
Kablo için şunu belirtmek de fayda var, resim de görünen kablo 4+1 kablodur. Yani içerisin de hem elektrik hem de ses kablosu vardır. 
Sizin amacınız sadece görüntü almaksa, 2+1 kablo almanız daha kârlı olacaktır. 
Kablo içerisindeki Siyah ve Kırmızı elektrik kablosudur. 
"+" Uç kırmızı renkli kablodur. 
"-" Uç ise siyah renkli kablodur. 

Kayıt Cihazı 
 

Kayıt cihazının içerisine harddisk takılmaktadır. bu kayıt cihazları 4 lü kanal ve kat sayıları olarak artmaktadır. 4,8,16,32 gibi kanallara sahipdir. Resim de görünen cihaz 4 lü kayıt kanalına sahiptir, yani 4adet kamera bağlayabiliriz. 

Cihaz içerisine takacağımız harddisk, ilk olarak formatlanır ve o formata göre kayıt yapar. Harddisk de kapasite dolduğu zaman, sizin ek bir işlem yapmanıza gerek yoktur. Cihaz en eski kayıtı silerek, üzerineyeni kayıtı otomatik olarak yapmaktadır. 

Tabii, farklı bir alternatif seçenek olarak PCI Kayıt Kartları bulunmaktadır. Bu kartı bilgisayara takıp, driver ve programını kurmanız sonucunda kullanıma hazır olur. Ama benim tavsiyem her zaman Kayıt Cihazı kullanılması yönündedir. 

PCI Kayıt Kartını derinlemesine yazmama gerek yok, oldukça basit bir işlemdir. 

Ek olarak, elektrik kesintilerine karşın Kayıt Cihazı ile birlikte bir de UPS kullanmanız sizin için daha kârlı olacaktır. Elektirikler kesilse bile, belli bir süre cihaz kayıta devam edecektir. Amaç güvenlik olduğu için, buda önemli bir hususdur. 

Kayıt cihazın da VGA çıkış sayesin de bir monitöre görüntü alabilirsiniz, yada Scart kablo ile televizyona görüntüyü aktarabilirsiniz. 

Adaptör 
 

Şimdi kullanacağımız adaptör 12 Volt olacaktır ve kamera başına Amper hesaplaması yapmamız gerekmektedir. 

12 Volt 1 Amper Adaptör ile 2 kamera çalıştırabiliriz. 
12 Volt 3 Amper Adaptör ile 4 kamera çalıştırabiliriz. 
12 Volt 5 Amper Adaptör ile 8 kamera çalıştırabiliriz. 
12 Volt 7 Amper Adaptör ile 12 kamera çalıştırabiliriz. 

yani kamera başına 0.5 Amper düşmektedir. Ek olarak belirtmek isterim, Amperin yüksek olması bir sorun teşkil etmez, zaten cihaz gerektiği kadar kullanır. Ama Amperin düşük olması, beraberinde zarar getirir. 

Ek olarak adaptör yerine Power Supply de kullanabilirsiniz. Bunun için biraz elektrik bilginiz gerekmektedir, 24 Pin Konnektör den iki kabloyu birbiri ile bağlayarak şase yapmanız gerekmektedir. Elektirik için de Power Supply üzerin de bulunan molexlerden faydalanmanız gerekiyor. 

Power Supply üzerin de soğutucu fan olduğundan dolayı, uzun süre kullanım açısından daha mantıklı geliyor bana. Tabii yine karar sizin. 




Yazımın ilk başın da belirtmiş olduğum gibi, kaliteli kablo ve düzgün bir işçilik her zaman ön plan da olmalıdır. Alana kablo çekimi sırasın da, Kroşe ve Plastik Kelepçe sizin için bitirim olacaktır. Hatta 2 numara kroşe sizin tam anlamı ile işinizi görecektir. 

Bağlantılarımızı yaptık dan sonra, elektrik bantı ile güzel bir şekil de izole etmemiz gerekmektedir. Bunları önemsemezseniz, ufak bir şase sonucun da görüntü alamazsınız ve bir o kadar daha zahmet içerisine girersiniz. 

İşlemleri yaparken, dikkatlice yapmanız sizin kârınıza olacaktır. Özellikle Enerji Soketi bağlantısında bir çok kez hata yapılır. Bunun nedeni de dalgınlık ve dikkatsizlikdir. 

Kablo içerisinden çıkan Kırmızı kablo + uçtur. Yine kablo içerisinden çıkan Siyah kablo - uçtur. 

Enerji soketin de işaretli kısım "+" uçtur bunlara dikkat etmeniz gerekmektedir. 

Genel olarak bağlantımız aşağıdaki resim de görüldüğü gibidir; 

 

BNC konnektör ve kablo girişi aşağıdaki resimdeki gibidir; 

 



Şimdi BNC Konnektör bağlantısı ve Enerji Soketi bağlantısını resimler ile anlatmak da fayda var. 

Öncelikle yanımız da Yan keski, karga burnu, saatçi tornavidası, elektrik bantı ve çakmakbulundurmamız gerekmetedir. 

İlk olarak kablonun dış muhafazasını açarak içerisindeki elektirik kablolarını dışarı çıkartmamız lazım. 

 

Elektirik kablolarını çıkardıktan sonra tekrar muhafazayı elektrik bantı ile izole ediyoruz. 

 

Resim de görüldüğü gibi, BNC Konnektörün arka kısmını kablodan geçiriyoruz ve plastik korumayı kesiyoruz. İçerisinden şase çıkacaktır, bu şaseyi plastik muhafazaya sarıyoruz ve alüminyum folyoyu kesiyoruz. 

 

BNC Konnektörün içerisinden çıkan kelepçe ile şaseyi muhafaza kablo arasına sıkıştırıyoruz. Bunu yaparken Karga burnu kullanırsanız daha pratik olacaktır. 

 

Şimdi görüntü kablosunun üzerin de bulunan plastik muhafazayı almamız gerekiyor. Bunun için çakmak kullanabilirsiniz, basit bir şekil de içerisindeki görüntü kablosu çıkacaktır. 

 

Saatçi tornavidası ile konnektörün vidasını gevşetiyoruz ve görüntü kablosunu yuvaya oturtup tekrar dan vidamızı sıkıyoruz. 

 

Şimdi BNC Konnektörün diğer kısmınıda yerine takıp, birleştiriyoruz. 

 



Evet arkadaşlar, BNC Konnektör bağlantısı bitmiştir. Sırada Enerji Soketinin bağlanması kaldı. 

Burada dikkat etmemiz gereken husus "+" "-" dir. Kırmızı kablo " + " dır, siyah kablo ise " - " dir. 

Enerji Soketinin üzerin de bulunan kesik, kesik "- - -" işaret "+" ucu göstermektedir. Diğer uç ise " - "uçtur. 



Şimdi Enerji soketi ve 2+1 kablomuzdaki elektrik kablolarının uçlarını açıyoruz. 

 

Uçları birbirine bağladıktan sonra, elektirik bantı ile güzel bir şekil de izole ediyoruz ve bu işlemi bitiriyoruz. 

 

Evet arkadaşlar BNC Konnektör ve Enerji Soketi bağlantısı bitmiştir. 



Resimler de görünen işlemler kameralara takılacak olan uçlardır. Kayıt cihazına sadece BNC Konnektörkullanacaksınız, Enerji Soketi kullanmıyacaksınız. Elektrik için Adaptör kullanmanız gerekmektedir. 

Bunun için, kayıt cihazına gelen kabloların yine içerisini açıp elektirik kablolarını çıkartmanız lazım. Çıkarttığınız elektirik kabloların uçlarını açın ve " + " uçları bir araya getirip toplayın, daha sonra " - "uçları bir araya getirip toplayın. 

Adaptörün " + " ve " - " uçlarınıda güzel bir şekil de elektrik bantı ile izole edip elektiriği verebilirsiniz. 



Kayıt cihazının içerisini açtığınız zaman, harddiski takmak da hiç bir şekil de zorluk çekmezsiniz. 
Cihazın sağındaki, solundaki ve arka kısımdaki vidaları sökerek kapak açılır. Daha sonra harddisk yuvasına oturtulup vidalar ile sabitlenir. 
Veri kablosu ve enerji molexi takılarak cihazın kapağı tekrar dan kapatılır. 

 

Ek olarak, ilk etap da kayıt cihazı yazılımı içerisinden mutlaka harddiske format atmanız gerekmektedir. Atmadığınız takdirde, cihaz harddiski geçersiz format olarak görecektir ve kayıt işlemini gerçekleştirmeyecektir. 



Kamera kutusunun içerisinden 1 adet şablon, 3 adet vida, 3 adet duber ve alyançıkmaktadır.Kamerayı nereye monte edecekseniz, ilk olarak şablonu oraya yapıştırın ve matkap ile deleceğiniz yeri zahmetsizce delin. 

Daha sonra kutu içerisinden çıkan duberleri yerlerine gömün, ardından kamerayı vidalar ile sabitleyin. 

Kameranın yönünü ayarlamanız için, kutu içerisinden çıkan alyana ihtiyacınız var. Kameranın üstün de ve sağın da olan yerlerden alyan yardımı ile gevşetip ayar yapıp daha sonra tekrar dan sıkıştırabilirsiniz. 

Ben kendim bu işi yaptığım için, kol monitörü ile ayarları kurulum aşamasın da yapıyorum ve daha sonra tekrar dan her kamera için teker, teker ayarlama yapmama gerek kalmıyor. 

Kol monitörü kurulum içerisin de çalışana oldukça çok zaman kazandırmaktadır. 

 



Şimdi gelelim güvenlik kameralarını dışarıdan izlemeye. Bunun için ilk olarak Sabit IP almanız gerekmektedir. 

TTNET kullandığınızı varsayarak, ayda 3 Türk Lirasına Sabit IP hizmeti vermektedir. Müşteri hizmetlerini arayarak işlemi kısa bir sürede gerçekleştirebilirsiniz. 

Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra, sırada modem arayüzünden port açmanız gerekmektedir. İlk olarak kayıt cihazının network ayarlarına girmeniz ve hangi portu kullandığını görmeniz gerekmektedir. 

Örneğin 80 Portunu kullanıyorsa, modem arayüzünden 80 Portunu açmanız gerekmektedir. Tabii kayıt cihazın network menüsünde Cihazın IP Numarasıda yazmaktadır. Portu açarken bu IP numarasını da ekliyeceksiniz. 

Port açma işlemi de bittik den sonra, TTNET den almış olduğunuz Sabit IP ile dışarıdan direk olarak kayıt cihazına bağlanacaksınız. 
Güvenlik açısından, yine kayıt cihazı menüsünden kullanıcılar sekmesine gelerek dışarıdan bağlantı sırasında Kullanıcı adı ve şifre oluşturmanız sizin kârınıza olacaktır. 

Ek olarak belirtmek isterim, port açma işlemin de sorun yaşarsanız modem arayüzünden Güvenlik duvarını devre dışı bırakarak denemeniz gerekmektedir. Herkesin kullandığı modem farklı olmasından dolayı, resimlerle anlatmadım. 
Genel olarak işlemler bu şekildedir. Ek olarak farklı bir işlem yapmanıza gerek yoktur. 

Hepsi bunlardan ibarettir. Elimden geldiği kadarı ile, akıcı bir şekil de anlatmaya çalıştım. Herkese başarılar, kolay gelsin.  


Search Engine Submission - AddMe Başlığım sayfa içeriği