Kartuş dolumu yaptırırsam, yazıcım garanti dışı kalır mı?

22.10.2012 20:27

 

Sıkça Sorulan Sorular

Soru : Kartuş dolumu yaptırırsam, yazıcım garanti dışı kalır mı?

Cevap : ABD’de Başkan BUSH döneminde çıkartılan bir kanunla kamu kuruluşlarının yalnızca dolum yapılan kartuş satın aldığını, yine ABD’de tüketici ürün garantileri hakkındaki yasada (Magnuson VVarranty Improvement Act-Title 15 Commerse and Trade Chapter 50, Consumer Product VVarranties 15 section 2302) makine üreticisinin sattığının dışında kartuş kullanmanın garanti sözleşmesini bozmadığı açıkça belirtilmiştir. Türkiye'de bununla ilgili olumlu ya da olumsuz bir kanun maddesi bulunmamaktadır. Ancak, teknik olarak kartuş dolumunun yazıcınıza zarar verebilmesi mümkün değildir. Yapılan işlem, sadece boşalan hazneye mürekkep ya da toner tozu dolumundan ibarettir. Yazıcınızın herhangi bir parçasında işlem yapılmamaktadır. Dolayısıyla üretici firmaların iddia ettiklerinin aksine, kartuş dolumu yazıcınızı garanti dışı bırakmaz. Zaten üretici firmaların son yıllarda orjinal kartuşla birlikte, dileyen müşterilerine dolum mürekkepleri satmaya başlamaları bunun ispatıdır.

Soru : Yazıcı kartuşlarını doldurtmak gerçekten de  karlı mıdır?

Cevap : Örneğimiz için orta ölçekli bir firmayı ele alalım. X firması, ofiste kullanılmak üzere çok fonksiyonlu siyah beyaz bir lazer yazıcı alıyor. Bu firma ayda ortalama 1 toner tüketiyor. Çok fonksiyonlu bir lazer yazıcının fiyatı piyasada ortalama 450,00 TL civarındadır. Garantisi ise 2 yıldır. Bu firma garantinin bozulmasından çekinip orijinal toner almayı seçerse;

Ayda 1 toner = ~140,00 TL
Senede 12 toner = 140 x 12 = 1.680,00 TL
2 Senede = 1.680 x 2 = 3.360,00 TL (Bu paranın %80’i yurtdışına ödeniyor, kullanmayıp attığınız tonerler çevreyi kirletiyor.)


2 Sene boyunca tonere ödenecek para yaklaşık 3.360,00 TL olacaktır. Peki bu bedel ne pahasına ödenecek?

Bir de şöyle bir hesap yapalım. X firması dolum yaptırmayı tercih etsin. Dolum fiyatı siyah beyaz bir lazer yazıcı için ortalama 25,00 TL’dir.

Ayda 1 toner dolum = ~25,00 TL   Orijinale göre tasarruf = 115,00 TL
Senede 12 toner dolum = 25 x 12 = 300,00 TL   Orijinale göre tasarruf = 1.380,00 TL
2 Senede = 300 x 2 = 600,00 TL    Orijinale göre tasarruf = 2.760,00 TL

Bu hesaba göre ayda 115,00 TL tasarruf yapan firma 4 Ay sonra 460,00 TL tasarruf ile yazıcıyı amorti edecektir. İki yıl boyunca ise yazıcıyı 6 kez amorti etmiş olacaktır.

Bu hesap kullanılan yazıcıya göre değişiklik gösterir. Bazı cihazlar kendini 1 dolumda bile amorti ederlerken bazı cihazların amortisi 5-6 dolumda olabilir.

Soru : Kartuşumu tamamen bitirdikten sonra bir süre silik basarken kullansam zararlı olur mu?

Cevap : Bubble-jet mürekkep kartuşları (yazma kafası ve mürekkep haznesi bitişik olanlar) çok yüksek ısı ile çalışırlar. Bir kartuşta yüzlerce nozzle (püskürteç) bulunur. Her bir püskürteç birbirinden bağımsız olarak gelen elektrik akımıyla mürekkep püskürtürler. Ateşleme odalarında oluşan elektrik drenci kozmik boyutta nükleer patlamalar oluşturur ve bu patlamanın basıncıyla mürekkebi dışarı fırlatır. Bu patlama saniyenin milyonda biri gibi kısa bir sürede gerçekleşir ve güneşin ısısından 7 kat fazla ısı açığa çıkar. Bu yüksek ısıyı soğutan yine mürekkebin kendisidir. Bu yüzden içinde mürekkep olmayan kartuşun yanma ihtimali çok yüksektir.

Bizim tavsiyemiz, kartuşunuz silik basmaya başlar başlamaz hiç bekletmeden ve kartuşu kullanmadan dolum yaptırmanızdır. Bu şekilde kartuşunuzu uzun ömürlü kullanabilirsiniz.

 


Search Engine Submission - AddMe Başlığım sayfa içeriği