android işletim sistemi nedir

01.02.2013 14:08

Günümüzde; mobil cihazların önemi gittikçe artmaktadır. İnsanların sanal ortamdaki ihtiyaçlarını zaman ve mekan kısıtlaması olmadan gidermelerini sağlayan bu cihazlar, gün geçtikçe daha da gelişmektedir. Bu gelişim doğal olarak; donanım tarafında olduğu kadar yazılım tarafında da gerçekleşmektedir.

Hiç şüphesiz donanıma hayat veren, kullanımını sağlayan ve kolaylaştıran yazılım; mobil platformlar için de her geçen gün önemini arttırmaktadır. Bunlardan birisi de Google tarafından geliştirilen ve şu an dünyada en yaygın mobil işletim sistemlerinden biri olan, Android’dir.

En büyük avantajı açık kaynak kodlu olması ve bunu desteklemesi olan Android, bu yönüyle mobil platformlara uygulama geliştirmek isteyen insanlar için de önemli bir yol gösterici olmuş ve geniş bir alan yaratmıştır.Günümüzde; mobil cihazların önemi gittikçe artmaktadır. İnsanların sanal ortamdaki ihtiyaçlarını zaman ve mekan kısıtlaması olmadan gidermelerini sağlayan bu cihazlar, gün geçtikçe daha da gelişmektedir. Bu gelişim doğal olarak; donanım tarafında olduğu kadar yazılım tarafında da gerçekleşmektedir.

                        

Android Nedir?

Android mobil cihazlar için, Google ve Open Handset Allience tarafından geliştirilen Linux tabanlı ve açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir.

İlk olarak 5 Kasım 2007 tarihinde duyurulan Android, 34 adet donanım, yazılım ve telekom şirketini arkasına alarak, mobil cihazlar için telif hakkı olmayan bir işletim sisteminin; teknolojinin gelişimi için yararlı olacağı konusunda ortak kanı oluşturmuştur. 2008 yılında piyasaya sürüldüğünde, birçok Android İşletim Sistemi Apache Free-Software ve Açık Kaynak Kodu lisansıyla geliştirilmeye açık hale gelmiştir.

Android, Linux Kernel üzerine inşa edilmiş bir mobil işletim sistemidir, bu sistemde ara katman yazılımı, kütüphaneler ve API C diliyle yazılmıştır. Uygulama yazılımları ise, Apache Harmony üzerine kurulu, Java uyumlu kütüphaneler ihtiva eden uygulama iskeleti üzerinden çalışır. Android, derlenmiş Java kodunu çalıştırmak için dinamik çevirmeli (JIT) Dalvik Sanal Makinasını (DVM ) kullanır ve cihazların fonksiyonelliğini artıran uygulamaların geliştirilmesi için çalışan geniş bir programcı ve geliştirici çevresine sahiptir. Geliştiriciler için Android SDK mevcut bulunmakta ve her çıkan versiyonu için güncellenmektedir. Ayrıca geliştiriciler için, uygulamalarını ücretli ve ücretsiz olarak yayınlayabilecekleri Android Market olarak adlandırılan bir ekosistem oluşturmaktadır.

Android işletim sistemi, günümüzde akıllı telefonlar başta olmak üzere, dizüstü bilgisayarlar, tablet bilgisayarlar, E-kitap okuyucular, televizyon(Google TV), saat(I’m Watch) gibi birçok elektronik cihazda kullanılmaktadır.

                       


Search Engine Submission - AddMe Başlığım sayfa içeriği